Z ogledovanjem naše strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

Prva svetovna vojna v slovenskem leposlovju

Vojaki, družine, begunci

Vojaki, družine, begunci

Zbirka dramskih del na temo prve svetovne vojne

V knjigi je zbranih deset različno dolgih dramskih del devetih avtorjev: Silvina Sardenka, Angela Cerkvenika, Ferda Kozaka, Frana Lipaha, Andreja Pavlice, Franceta Bevka, Janeza Evangelista Kreka, Maksa Šnuderla, in Janeza Jalna, ki pripovedujejo o doživetjih vojakov na fronti, v zaledju; kako so živele družine, potem ko so odšli moški v vojsko; kako so trpeli begunci, ker so zaradi bližine fronte morali zapustiti svoje domove. Bistvo vseh del pa so medčloveški odnosi.

Obseg 184 strani, cena 15 evrov

V vojni pokrajini

Zbirka poezije na temo prve svetovne vojne

Pesmi so pisali tako avtorji, ki jih vsi dobro poznamo, kot taki, za katere skoraj nihče več ne ve, vsi pa izražajo trpljenje, ki ga je povzročila vojna. V knjigi so objavljene pesmi Antona Funtka, Jožefa Marije Kržišnika, Franja Neubauerja, Rudolfa Maistra, Silvina Sardenka, Otona Župančiča, Alojza Gradnika, Josipa Jurce, Antona Tanca, Petra Butkoviča, Stanka Majcna, Andreja Budala, Joža Lovrenčiča, Ivana Sadarja, Ferda Kozaka, Franceta Zbašnika in drugih.

Obseg 176 strani, cena 15 evrov

V vojni pokrajini
Zlo, ki se mu reče vojna

Zlo, ki se mu reče vojna

Zbirka kratke pripovedne proze na temo prve svetovne vojne

Slovenski pisatelji so vsak po svoje doživljali prvo svetovno vojno in ta svoja doživljanja tudi ubesedili: kot vojaki, begunci ali so preprosto opazovali življenje okoli sebe in zapisovali … V knjigi so objavljene novele in črtice Francke Zupančič, Franceta Bevka, Janeza Langerholza, Prežihovega Voranca, Damirja Feigla, Juša Kozaka, Ivana Laha, Frana Ksaverja Meška, Iva Trošta, Manice Koman, Janeza Jalna, Andreja Čeboklija, Franca Saleškega Finžgarja, Milana Puglja, Angela Cerkvenika, Stanka Majcna, Antona Leskovca, Bogomira Magajne, Frana Bonača, Alojzija Resa, Ivana Šalamona, Ivana Cankarja, Josipa Ribičiča, Rada Murnika, Ivana Zorca, Milana Fabjančiča, Ivana Dornika, Joža Likoviča in drugih.

Obseg 496 strani, cena 25 evrov

Bojevnik

Spomini vojnih veteranov prve svetovne vojne


Založba Karantanija

Uredila Marjeta Žebovec

Po koncu prve svetovne vojne, ki je kot vsaka vojna povzročila zelo veliko gorja in vzela veliko življenj, so se udeleženci – vojaki združevali, da bi izpovedali svoje trpljenje, izrazili pieteto do padlih vojakov in pomagali preprečiti naslednjo vojno. Slednje jim žal ni uspelo.

Bojevnik
Slovenski književniki od leta 1930 do leta 1935

Najprej so se združevali neformalno, potem so ustanovili Združenje bojevnikov in začeli izdajati list Bojevnik, v katerem so objavljali svoje spomine na vojno in pozive k mirnemu sožitju in delovanju v dobro vseh ljudi. Njihove izpovedi so iskrene: pripovedujejo o prestanem trpljenju pa tudi o lepih dogodkih, ki jih je povzročila pozornost bližnjih ali tistih, ki so jih le enkrat srečali. V knjigi so objavljena spominska besedila in dve dokumentarni besedili, eno od teh je Maistrovo poročilo o zavzetju Maribora ob prevratu 1. novembra 1918.

Obseg 200 strani, cena 24,90 evra